top of page

Livmoderen, position og bevægelser

Livmoderen ligger normalt placeret ind over blæren. Den er ophængt af ligamenter og støttes af bækkenbunden, bindevæv og bækkenet muskler. I løbet af døgnet fyldes og tømmes blæren mange gange. Det betyder at når blæren fyldes presses livmoderen lidt op og når den tømmes glider den med blæren ned igen. Denne proces lader sig kun gøre hvis der er god bevægelse mellem organerne og de frit kan bevæge sig. 

Vi siger normalt af en kvindes cyklus starter med en blødning, menstruationen, hvor den fyldte livmoder rejser sig fra en foroverbøjet, anteverteret, position på ca. 90 gr. fra vagina, op mod en lodret position ca. 180 gr. fra vagina, så den ved hjælp af sammentrækningerne kan presse slimhinden ud. Efter menstruationen  hvor livmoderen er skrumpet til 70-100 g. lægger den sig igen frem over blæren. I løbet af cyklus opbygges slimhinden, endometriet, i livmoderen og livmoderen vokser og bliver tungere igen. Med livmoderen frie bevægelighed er denne proces helt naturlig og foregår smertefrit og uden vores bevidste viden.

I nogle tilfælde ligger livmoderen dog ikke i denne position. Livmoderen kan være bagovervendt eller bagoverbøjet, retroverteret eller retroflekteret. En bagoverbøjet livmoder giver som regel ikke de store problemer, da livmoderen stadig har sin gode bevægelighed. Der imod er den bagoverbøjede livmoder klemt mellem blære, livmoderhals og tarme og vil have svært ved at trække sig sammen og svært ved at lave opadgående bevægelser, i den proliferative fase, der hjælper sæden til toppen af livmoderen og videre ud i æggelederne.

Livmoderens optimale placering er den foroverbøjede position hvor den følger blærens bevægelser og kan rejse sig når den under menstruationen skal tømmes via livmoderens sammentrækninger. I nogle tilfælde kan livmoderen også være anteflekteret, ekstra foroverbøjet. Det kan give øget tissetrang da livmoderen trykker på blæren. det kan også give problemer med at få udstødt slimhinden under menstruationen og dermed vil kvinden opleve at bløde gammelt blod fra en tidligere cyklus under menstruationen. Kvinder der har født ved kejsersnit, haft hyppige infektioner i blæren eller oplevet andre infektioner/inflammationer i området kan opleve denne tilstand. 

I sjældne tilfælde kan livmoderen være roteret eller tiltet til den ene side. Det giver ikke altid problemer, men det kan påvirke funktionen i æggestok/æggeleder i den side livmoderens ligger til. Desuden kan de medføre gener der påvirker fordøjelsen og kredsløbet i den ene side/ det ene ben.

Ved første besøg taler vi om symptomer, menstruationen, cyklusrelaterede smerter, mv og ud fra det samlede billede kan vi få et billede af om livmoderen ligger og arbejder optimalt eller om der er særlige øvelser der kan hjælpe her.

Tilbage til "Fertilitet"

mine 28.11 2019 63.jpg
bottom of page